maanantai 16. huhtikuuta 2018

Harmaa komppania

Kuninkaan paluun toisessa luvussa hypätään sitten Merrin ja kumppaneiden matkaan. Merrihän jäi rohanilaisten ja Aragornin porukoihin, mutta nyt tämäkin seurakunta on jakaantumassa kahtaalle. Aivan ensiksi se saa vahvistusta Halbarad-nimisen samoojan johtamasta dunédain-porukasta, joka on tullut etsimään Aragornia saatuaan mystisen kutsun, jota Aragorn ei ole lähettänyt. Mukana ovat myös Elrondin kaksospojat Elladan ja Elrohir. Nämä tuovat paitsi terveiset Arwenilta, myös viestin: muista Kuolleiden kulkuteitä! Näistä kammoa herättävistä kulkuteistä puhutaankin sitten luvun mittaan paljon jo ennen kuin lukijalle paljastetaan, mistä on kysymys. Aragornin olisi suunnattava noille teille saadakseen ratkaisevaa apua, mutta rohanilaisten perusoletus on, että niille suuntaaminen on yhtä kuin itsemurha. He suhtautuvat Aragorniin kuin johonkuhun, joka on yhtäkkiä kadottanut elämänhalunsa ja jonka päätä ei käy kääntäminen. Merkillisen vähän heitä tuntuu kiinnostavan, mitä Aragorn olettaa Kulkuteitä kulkemalla saavuttavansa, eikä Aragorn itsekään tietysti puhu aiheesta kuin tutun mystisesti.

Aragorn, Legolas, Gimli ja samoojat lähtevät siis edeltä Edorasiin ja sen kautta vuoristoon, Dunhargiin. Merri jää rohanilaisten matkaan ja bondaa Théodenin kanssa. Tarkoituksellinen toisto edellisestä luvusta on tietysti se, että hän vannoo spontaanisti uskollisuuttaan kuninkaalle siinä missä Pippin käskynhaltijalle. Nuo vanhat ruhtinaat vain ovat kovin erilaisia hahmoja. Suorastaan joviaaliksi Grimasta eroon hankkiutumisen jälkeen heittäytynyt Théoden tuntuu jo lähtökohtaisesti palkitsevammalta lojaliteetin kohteelta. "Kuin isä teistä tulee minulle", herkistyy Merri jopa toteamaan, mihin kuningas vastaa enteellisesti: "Joksikin aikaa." Sinänsä on selvää, että rohanilaisten ja kontulaisten välillä on paljon enemmän yhteistä kuin gondorilaisten ja kontulaisten, ja onhan Merrikin eräänlainen ruhtinassuvun perillinen omassa maassaan.

Merrin kokema lievä ulkopuolisuuden tunne, vai pitäisikö sanoa riittämättömyyden tunne suhteessa edessä odottaviin, aivan konkreettisiin taisteluihin, leimaa silti hänen asemaansa tässä porukassa, nyt ainoana hobittina. Hän ei löydä tässä vaiheessa samanlaista vertaistukea, mitä Pippin saa Beregondista ja tämän pojasta. Hänellä ei ole nyt mahdollisuuksia olla aktiivinen toimija: muut tekevät päätökset, hän roikkuu mukana. Uskollisuudenvala ei sitä asiaa muuta.

Luvun loppuosa seurataan Aragornin jengiä. Dunhargissa he tapaavat Eowynin, joka esitellään nyt kunnolla lukijalle. Tai käytännössä kohtaus on Aragornin ja Eowynin välinen. Sitä leimaa jälkimmäisen puolelta hieman epätoivoinen ihastuminen, Aragornin osalta kohtelias ja etäisyyttä pitävä imartelu. Tolkien on tässä huvittavan selvästi epämukavuusalueella: kohtaus on jäykkä ja asetelmallinen sitä myöten, että toistellaan määreitä "mies" ja "neito" sen sijaan, että näistä kahdesta puhuttaisiin nimillä. Tämä tuntuu enemmän ritariromantiikasta opitulta kuin teoksen kontekstissa uskottavalta. Eowynin yksipuolinen rakkaus Aragorniin on muutenkin jotenkin jäykkä ja pakotettu juonimotiivi. Myös Eowyn anelee tietysti Aragornia hylkäämään ajatuksen Kuolleiden kulkuteistä, mutta tässä tilanne vaikuttaa melkeinpä sellaiselta, että ao. teille suuntaaminen tarjoaa Aragornille kätevän pakotien "neidon" huomionosoituksilta.

Aiemmassa vaiheessa tätä blogiprojektia tuli ilmi, että Tolkien olisi alun perin suunnitellut A:n ja E:n päätyvän yhteen, mutta totesi sitten tällaisen liiton liian epäsäätyiseksi, jolloin Arwen kehitettiin mukaan vähän viime tingassa. Teoksessa tämä näkyykin Arwenin kovin vähäisenä läsnäolona, mutta juuri tässä luvussa hänen koruton, lyhyt viestinsä Aragornille on jotenkin hyvin koskettava verrattuna Eowynin ja Aragornin väliseen juttuun. Pidän kyllä Eowynista hahmona enemmän, mutta Tolkien ei vain osaa kirjoittaa vähääkään laajempia romanttisviritteisiä kohtauksia.

Sitten sinne Kulkuteille. Tämä tarinan varsin mielenkiintoinen osa käydään läpi yllättävänkin tiiviissä tilassa. Nyt lukijalle on jo lyhyesti selvitetty, millainen kappale historiaa vuortenalaiseen väylään liittyy. Muinaisten vuoristolaisten valapattous Isildurille on määrätty korvattavaksi oikean kuninkaan tullessa maksua perimään. Tällä nyt sitten tarkoitetaan Aragornia. Rohanilaisten pelko Kulkuteitä kohtaan liittyy kai pitkälti erääseen heidän muinaiseen kuninkaaseensa, joka sai salaperäisesti surmansa pyrkiessään kielletylle tielle. Tätä asiaa ei itse teoksessa avata sen tarkemmin, Aragorn viittaa siihen ohimennen seurueen löytäessä kuninkaan luut. Liitteissä taisi olla tarkempia tietoja kuninkaan nimestä alkaen; en nyt jaksa sitä tähän hätään tarkistaa.

Tämän jälkeen kammottavat tiet ovat ainakin kerronnan tasolla nopeasti takana, ja ollaan vuorten eteläpuolella, Gondorin jokilaaksoissa. Jonkin verran matkaa kai Valkoisia vuoria alitettaessa on täytynyt taittaa. Kyse on joka tapauksessa selvästä oikotiestä, mutta homman varsinainen pointti on siis kerätä peesiin haamuarmeija, jonka kuvaus ei itse asiassa ole mitenkään erityisen hyytävä, pikemminkin lähes surumielinen. Näin siltikin, vaikka Tolkien kuvaa vahvoin sanankääntein porukan ihmisissä ja eläimissä herättämää pelkoa sen liikkuessa nyt taas asuttujen maiden halki. Erechin kivellä Aragorn puhuttelee aaveita ja lupaa niille vapautuksen, kunhan Pelargir on ensin turvattu.

Sauronin Päivätön päivä nousee ja taistelu lähenee.

Mielenkiintoinen, monia teemoja sivuava luku, joka laajentaa maailmaa taas kerran niin maantieteen kuin historian osalta. Eowyn / Aragorn -homma on onneksi kuitenkin vain alaviite tässä; muut asiat kiinnostavat Tolkienia enemmän, ja hyvä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti